Welkom bij Oida

Studiemethode

Oida wil dat elke jongere zijn talenten optimaal benut. Om dat te doen, moet je alle kansen tot ontwikkeling krijgen. Ook de juiste studiemethode valt daaronder.  

We geven bij Oida geen privé bijlessen in specifieke vakken. Wij kijken wel naar een overkoepelende methode die bij de jongere past en die op alle vakken toepasbaar is.
Ik wil hier meer over weten

3 talenten - 3 manieren om te groeien: klik hier

Wat is de beste studiemethode voor 14- tot 18-jarigen?

De beste studiemethode houdt rekening met je unieke situatie. Zo is je motivatie een belangrijke factor, maar ook faalangst, zelfbeeld en je kerntalenten beïnvloeden hoe je leerstof het best absorbeert.

Een effectieve leermethode voor jou kan er dus helemaal anders uitzien dan wat werkt voor je broer of klasgenoot. Daarom is individuele begeleiding zo belangrijk. Het helpt je niet alleen je potentieel te ontbloten, maar ook ten volle te benutten.

Oida helpt je bij het samenstellen van een studiemethode op maat. We kiezen voor een specifieke aanpak die past bij jou en je kerntalenten. Doordat de studiemethode aansluit bij wie jij bent, voel je je gesterkt en ondersteund, met vertrouwen in jezelf.
Meer info

Effectieve studiemethode voor middelbaar onderwijs

Er zijn tientallen studiemethodes. Het is niet eenvoudig om de meest effectieve leermethode te vinden. Een goede studiemethode helpt je jouw talenten op de juiste manier in te zetten.  

Om dat te verwezenlijken is de juiste leerstrategie belangrijk. Met een leerstrategie stippel je de weg uit naar je doel, bijvoorbeeld een duidelijker idee over je studiekeuze. Binnen je persoonlijke leerstrategie zoeken we samen de studiemethode die je helpt dat doel te bereiken.  

Hoe die studiemethode er uitziet, hangt af van wie jij bent en welke talenten je bezit. Samen dokteren we uit hoe jij leerstof het beste verwerkt, wat je aandachtspunten zijn en hoe je daarmee moet omgaan. Het sleutelwoord is samen.

We komen geregeld bij elkaar, koppelen terug naar je ouders en ondersteunen je tijdens de goede en minder goede momenten. 
Neem hier contact op

Hoe moet je beginnen met studeren?

Leerlingen in het middelbaar onderwijs moeten veel leerstof verwerken. Op school wordt er wel aandacht besteed aan hoe men precies moet studeren, maar niet hoe JIJ moet studeren. Op school ligt de focus op het resultaat. Dat maakt het vaak ontmoedigend om te beginnen studeren.  

Er zijn enkele populaire studiemethodes die bewezen effectief zijn. Zo zijn onderstaande studiemethodes een goed startpunt.

1.    Jezelf overhoren
Dit is een effectieve studiemethode voor jongeren op de middelbare school. Gebruik geheugenkaartjes met vragen of trefwoorden om jezelf te toetsen. Door de leerstof in eigenwoorden uit te leggen, sla je de leerstof beter en langer op.  

2.    Studeren in blokken
Als je aan blokken denkt, denk je vast aan zoveel mogelijk leerstof in een korte periode in je hoofd proppen. Maar als je studeert in blokken en dus je studiesessies spreidt, onthoud je de leerstof veel beter. De bedoeling is om dezelfde leerstof na enkele dagen of zelfs weken te herhalen in een nieuwe studiesessie. Met deze techniek kan je verspreid over het hele schooljaar al heel wat leerstof verwerken.  In een persoonlijke studiebegeleiding gaan we na of deze studiemethodes ook voor jou effectief zijn. Is dat niet zo, dan schakelen we over naar andere bewezen effectieve studiemethodes.

stappenplan

Welke studiemethode past bij een hoogbegaafde jongere?

Hoogbegaafde jongeren en jongeren die sterk academisch presteren, zijn Cognitief Sterk Functionerend (CSF).

Voor CSF-jongeren geeft een kerntalentenanalyse een helder zicht op wie ze zijn. Dat helpt bij het maken van een studiekeuze en het bepalen van de eigen studiemethode. Beide zijn voor CSF-jongeren vaak lastig.  

Een persoonlijk traject met coaching geeft je een houvast, motivatie en begeleiding om je volle potentieel te benutten. Op basis van de kerntalentenanalyse stellen we een leerstrategie samen en vinden we de beste studiemethode voor jou.
Wat zijn mijn kerntalenten?

Coaching opmaat, want er is maar één jij

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste studiemethode of merk je als ouder dat je tiener kampt met schoolmoeheid of perfectionisme?

Door een individuele begeleiding ontdek je hoe je in elkaar zit én krijg je als ouder nieuwe inzichten die je kind nu en later vooruithelpen.  

Een persoonlijke begeleiding steunt op open communicatie, inzet en meer vertrouwen in je eigenkracht. Sluit dat aan bij je hulpvraag? Neem dan contact op voor een vrijblijvend verkennend gesprek waarin we samen een oplossing zoeken.

Neem hier contact op

"Personally, I am always ready to learn, although I do not always like being taught."
- Winston Churchill -

Contacteer Oida

Graag meer info?

Laat ons gerust weten wat je vraag is. We nemen zeer snel contact op met jou om spoedig te werken aan de juiste oplossing.
Dank u! Uw inzending is ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.