Een specialiteit

High Potentials

High potentials is een verzamelnaam voor snelle denkers, voor creatievelingen die snel een nieuwe aanpak voorstellen, voor wie complexe problemen in korte tijd analyseren en de oplossing bieden.

Meer- en hoogbegaafdheid is nooit veraf. Bij Oida vallen we terug op veel ervaring in dit thema.

Bedrijven die openstaan en op de hoogte willen zijn van de typerende kenmerken van high potentials, halen sowieso het beste uit deze jonge werknemers en zien hun bedrijf alleen maar groeien.

Onze webinars, blogs en podcasts bieden je hierover veel informatie.

Illustratie: Jixso
Neem contact op
The Big Five

Ja, ook bij meer- en hoogbegaafdheid wordt gesproken van The Big Five. Concreet gaat het over

Autoriteit - wie autoriteit heeft, krijgt niet automatisch respect. Dat komt er alleen wanneer de autoriteit een heldere boodschap heeft, een eerlijke levensvisie en met kennis van zaken spreekt.

Authenticiteit - ze hebben in de kortste tijd door of je echt bent of niet.

Autonomie - dit is ongeveer de belangrijkste van The Big Five. Door hun sterk en snel analysevermogen, vinden ze een eigen oplossing die ze zelf willen toepassen. Ze nemen niet zomaar een andere visie aan.

Asynchroniteit - hun snelheid van denken komt niet per se overeen met hun snelheid van werken. Krijgen ze hierin duidelijke opleidingen en een structuur, dan halen ze in geen tijd de anderen in.

Vriendschapsverwachtingen - dit kan even goed naar collega's worden vertaald: ze verwachten dat de andere doet wat zij voor hun vrienden en collega's doen. Dat is voor hen de norm en die norm ligt vaak hoog.

Webinars over High Potentials

Er valt heel veel te vertellen over de high potentials onder de werknemers.

Dat ze alles weten, altijd snel leren, dé oplossing der oplossingen kennen, sociaal en wereldvreemd zijn, kennisnerds zijn ... het zijn hardnekkige mythes.

Ook al beantwoordt een klein deel aan dit beeld, toch zijn er véél anderen. Hoe jammer is het niet als een bedrijf deze allemaal mist?

We leggen daarom graag in enkele webinars uit wat deze mensen zo typeert en hoe je ze in jouw bedrijf aan boord kan houden.
Ik wil me informeren over high potentials

Renzulli in je bedrijf

Joseph S. Renzulli geeft aan dat hoogbegaafden door drie elementen worden gekenmerkt: de hoge intellectuele capaciteiten, hun creatief (= oplossingsgericht) denkvermogen en hun taakgerichtheid (= focus op hun doel).

De omgeving bepaalt in hoeverre ze dit ontwikkelen: het gezin, de vrienden maar ook de school of het bedrijf waar ze aan de slag gaan. Als bedrijf heb je dus ook de gelegenheid om de hoogbegaafdheid van je werknemer te versterken.

Ervaring laat zien dat wanneer deze drie omgevingsfactoren actief zijn, de hoogbegaafde zich positief kan verrijken. Dat is goed voor het welbevinden van de werknemer en bij uitbreiding ook voor de evolutie van het bedrijf.

Illustratie: Jixso

High potentials

Heel wat jonge sollicitanten weten (nog) niet dat ze meer- of hoogbegaafd zijn. Ook voor bedrijven is het vaak nog zoeken hoe ze dit cognitief sterke potentieel aan boord kunnen houden.

Het voornaamste is gewoon: sta ervoor open. Informeer, pas toe, spreek, luister en zoek naar de oplossingen die in jouw bedrijf het meest succes bieden.

Wie durft vliegen, ziet meer dan wie stilstaat.
oida blog

Uit het leven gegrepen

Contacteer Oida

Je werknemer in kaart brengen?

Laat me gerust weten wat je vraag is.
Ik neem zeer snel contact op met jou.


Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief en mis niets over sterke en hoogbegaafde profielen in hun werk: >>> klik hier
Dank u! Uw inzending is ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.