June 11, 2023

Een job met energie: je studiekeuze als sleutel

🌟 Denk eens terug aan je kind toen die 5 of 6 jaar was. Denk aan dat ene voorval of dat ene moment waar je je kind vol energie en plezier bezig zag. Je voelde en zag op alle mogelijke manieren dat je kind zich helemaal uitleefde. De wereld mocht stilstaan: jouw kind was dan oppergelukkig. 🌟


Wel, wat doet het met een jongere als die de ruimte krijgt om in volle energie en met eigen potentieel te groeien? Het staat buiten kijf dat dit verschillende positieve effecten heeft, zeker als dat in een professionele context kan.

🌱 Om te beginnen ontwikkelen ze een groter gevoel van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Ze leren hun sterke punten, talenten en vaardigheden kennen en zien hoe ze deze kunnen inzetten om doelen te bereiken. Dit leidt tot een positiever zelfbeeld en een groter gevoel van eigenwaarde. Geen grotere beloning als een doel bepalen, er voor werken en het dan uiteindelijk - met vallen en opstaan - halen.  Het doet me denken aan een 25-jarige jongere die een zuivere salesjob uitvoerde, maar daar absoluut geen voldoening uit haalde. "Geen diepgang genoeg" werd als verklaring gegeven gevolgd door "Is het wel iets voor mij?" Na een gesprek met de CEO bleek deze jongere een grote meerwaarde te zijn op operationeel vlak. Het inzicht kwam er, het zelfbewustzijn ook en het zelfvertrouwen kreeg weer kans te groeien.  

🌱 Minstens even belangrijk zijn motivatie en betrokkenheid. Jongeren die de vrijheid krijgen om te groeien en hun eigen pad te volgen, ervaren vaak een hoger niveau van motivatie en betrokkenheid. Ze worden aangemoedigd om hun passies na te jagen en te streven naar persoonlijke doelen die hen echt inspireren. Ook hier kan het voorbeeld van de sales-jongere worden gebruikt: er moest niets meer worden bewezen op sales-niveau, maar de jongere kon zich helemaal uitleven in het operationele. Opleidingen werden gevolgd, de creativiteit kreeg een boost en zowel de jongere als het bedrijf gingen erop vooruit.

🌱 Persoonlijke groei en ontwikkeling zijn ook van groot belang. Door hun eigen potentieel te verkennen en het te benutten, maken jongeren een proces van persoonlijke groei en ontwikkeling door. Ze ontdekken nieuwe interesses, leren nieuwe vaardigheden en ontwikkelen zich op zowel persoonlijk als academisch niveau. Het moge duidelijk zijn dat de niet-meer-sales-jongere-maar-nu-operationeel-jongere hier een mooi voorbeeld van is.

🌱 Wie met zelfvertrouwen en gemotiveerd in de eigen groeizone aan de slag kan gaan, laat meteen ook ruimte open voor creativiteit en innovatie. Het stimuleren van de groei van jongeren moedigt creativiteit en innovatie aan. Ze worden aangemoedigd om buiten de gebaande paden te denken, nieuwe ideeën te verkennen en oplossingen te vinden voor uitdagingen. Dat deed de CEO van het bedrijf ook. Hij moest constateren dat de inzichten en creatieve oplossingen van de jongere een sterke meerwaarde vormden voor de groei van zowel de collega's als het bedrijf in zijn geheel.

🌱 Tot slot zijn er voldoening en welzijn. Als jongeren de ruimte krijgen om hun eigen potentieel te benutten en te groeien, voelen ze zich vervuld door hun prestaties en voelen zich verbonden met hun eigen doelen en waarden. Dit draagt bij aan hun algehele welzijn en levensvreugde. Ook de omgeving, al dan niet professioneel, geniet er mee van.

🤝 Het bijzondere is dat deze elementen allemaal hun kiem kennen in het maken van een gepaste studiekeuze. Net daarom is het belangrijk om te investeren in jongeren en hen te ondersteunen bij het ontdekken en benutten van hun potentieel. Zodra ze hier hun eigen weg ontdekken, zijn ze zelf aan zet om autonoom tot een betere versie van zichzelf te komen. 🌟💪

Nog op zoek naar een gepaste studiekeuze? Neem dan zeker een kijkje op onze pagina Summerschool Studiekeuze.


#Jongeren #PersoonlijkeGroei #Creativiteit #Motivatie #Welzijn #Toekomst #Inspiratie #studiekeuze #SummerschoolStudiekeuzeOida