September 27, 2022

Quiet Quitters

Sinds kort gaat op TikTok het filmpje viraal van de Amerikaanse TikTokker @zaidlepplin waarin hij zegt: "work is not your life". Hij legt uit wat voor hem Quiet Quitting betekent.

Perisha Kudhail van BBC legt uit dat Quiet Quitting niets anders is dan doing only what your job demands and nothing more. Quitting doing anything extra. You still show up for work, but stay strictly within the boundaries of your jobrequirements. So no more helping out with additional tasks or checking emails outside work hours.(1)

Quiet Quitting is dus een werkfilosofie waarin mensen gewoon hun job doen en zich hierbij houden aan hun taakomschrijving. Niets meer, niets minder. De filosofie an sich heeft geen negatieve vibe, al doet de term dat wel vermoeden. Quiet Quitters geven in se niet op. Ze stoppen gewoon op een bepaald moment met méér te doen dan van hen wordt verwacht. Dat kan verschillende oorzaken hebben, al is jobontevredenheid een vaak voorkomende oorzaak. In veel gevallen zetten ze ook effectief een punt achter hun job. Pas dan zijn ze een quitter, maar in de betekenis van 'ik verlaat het pand en ga ergens anders werken’. Opnieuw is het niet: ‘ik geef op’.  

Vals dilemma: ben je een quitter of ben je ambitieus?

Aan de andere kant worden in het debat de werknemers gezet die wél buiten hun taakomschrijving extra’s doen om… ja, om welke redenen? Er zijn er zoveel: ambitie, voldoening, persoonlijke groei, goesting, energie, omdat ze de juiste persoon op de juiste plaats zijn, enzovoort.

Het ene hoeft het andere echter niet uit te sluiten:je bent niet óf het ene type óf het andere. Iemand met heel veel ambitie en energie kan op een bepaald moment zo op de honger zitten – bijvoorbeeld op intellectueel vlak – of geen voldoening meer ervaren, dat hij of zij evolueert naar een Quiet Quitter, als gevolg van ontgoocheling of om zichzelf te beschermen. Omgekeerd wordt de weg evengoed afgelegd. Een Quiet Quitter die in een nieuwe werkomgeving terecht komt, kan ineens opnieuw doordrongen zijn van professionele passie en groeigoesting, bijvoorbeeld door het gevoel van erkenning en meerwaarde in de nieuwe werkomgeving.

Wat is onze boodschap?

High potentials, en dan in het bijzonder de cognitief sterke onder hen, komen makkelijker in een situatie terecht waar ze evolueren naar een Quiet Quitter. Zij voélen en merken aan al hun sensoren dat ze niet voldoende worden uitgedaagd of geen groeikansen krijgen. Dat wringt en gaat rechtsreeks in tegen hun drive om het verschil te maken voor het bedrijf en in hun natuurlijke drang naar persoonlijke groei. Waarom dat zo is, leggen we uit in ons filmpje waarin we vertellen wat high potentials typeert en hun Big Five.

Het is o.i. dus van belang dat deze jongeren - en bij uitbreiding alle anderen - precies weten wat hen wél energie geeft en wat niet, in welke werkomgeving ze hun potentieel verder willen doen groeien en hoe ze voor het bedrijf én met oog voor hun persoonlijke ontwikkeling het verschil kunnen maken.

(1) (https://www.bbc.com/news/business-62638908,geraadpleegd 14 september 2022)

(2) (afbeelding: https://www.forbes.com/sites/bryanrobinson/2022/08/19/6-signs-that-a-quiet-quitter-is-among-your-employees-and-what-to-do-about-it/)