October 7, 2022

Kerntalenten: de basis voor een studiekeuze hoger onderwijs

Laten we eerst Nathan (*) voorstellen.

Nathan is 16 jaar en zit in het vijfde jaar in de richting Moderne Talen-Wetenschappen.

Profiel: sportief voetballend – is fel met imago bezig – heeft op school nooit moeten studeren – vindt dat net geslaagd meer dan voldoende is – ook op sportwedstrijden is het vaak ‘net niet’ omdat hij zich inhoudt – is eigenlijk eerder bang – wil dat vooral niet toegeven – laat zich niet zien op onbekend terrein – gaat onder niveau studierichting kiezen om zeker te zijn van succes –stapelt onzekerheden en frustraties op

Interesses: voetbal en de nieuwste kledij

Droom: weet dat niet

Obstakels: zijn angst voor deuk in imago

Uitdaging: totaal geen idee wat die gaat studeren

Niet zelden krijgt Nathan te horen van de ouders: “Ja ja, in onze tijd deden we dat ook allemaal zonder teveel gedoe”.

Alleen, beste ouders van Nathan, vandaag is het jouw tijd niet meer. Vandaag is het de tijd van je kind. 20, 30 jaar later. Een heel andere tijd dus.

Vandaag zijn er social media, zijn de telefoons met draad uit de livingkamers verdwenen, kan je elke dag inde week afhaaleten bestellen, kan je niet altijd thuis zijn voor je kinderen omdat je aan het werk bent, zijn jij en je kind met hele wereld online in contact 24/7, wordt er meer gesproken over wat mogelijk is, is er meer ruimte voor de eigenzoektocht.

Vandaag is er dus ook meer ruimte voor twijfel.

Hoe weet jouw tiener wat hem of haar nu echt energie geeft, wat energie kost, waar het eigen talent echt zit, wat die kan doen om dat te ontplooien?

En minstens even belangrijk:  hoe weet jouw tiener waar die vooral niet teveel energie moet in steken, OOK AL ZEGT DE HELE WERELD DAT DIE HET ANDERS MOET DOEN?

“Tuuuuuut” klinkt het in het hoofd van je tiener: ‘Wat wil ik, wat moet ik, wat kan ik?”

Dus geef jij als ouder goede raad. Uiteraard. Maar die raad komt vanuit jouw ervaringen, niet vanuit de persoon die jouw kind ís. Of je er nu mee akkoord gaat of niet: jij kan niet lezen wat de gedachten, de beleving, de gevoelens van je kind exact zijn.

En temidden van alle goedbedoelde adviezen, tips, indrukken, mogelijkheden, kansen, … ontstaat de gedachte van de maakbaarheid van de eigen toekomst. De toekomst van je kind.

Je kind voelt de druk stijgen: “Ik moet juist kiezen, want ik kan uit alles kiezen. Als ik fout kies, lukt het me niet in het leven. Ik wil geen spijt hebben van mijn keuze. Anders is alles mijn fout. Dus ik moet juist kiezen, want ik kan uit alles kiezen, …” Je kind draait cirkeltjes.

Dus opnieuw: “Tuuuuuut” in het hoofd van je tiener: ‘Wat wil ik, wat moet ik, wat kan ik? Ik zal maar doen wat ze me zeggen. Dat lijkt me het simpelste”.

Voor sommige jongeren werkt deze laatste gedacht prima. Voor de meerderheid niet.

Wat werkt dan wel?

Geef je kind de kans om terug te gaan naar de eigen kern. Want enkel van daaruit kunnen juiste keuzes worden gemaakt. Keuzes die op het lijf van je kind geschreven zijn. Keuzes die vertrekken vanuit je kind. Keuzes die dus gefundeerd kunnen worden gemaakt.

Enkel zo krijgt je kind het startschot om voluit voor de eigen weg te gaan zonder zich te laten misleiden door alle do’s en don’ts die iedereen dezer dagen rond de oren vliegen.

Door terug te keren naar de kern en te ontdekken wat energie geeft, kunnen zij jouw advies beter plaatsen en er met een stevige portie zelfkennis voor kiezen om iets met jouw advies te doen.

Wat moet er dan allemaal gekozen worden?

Een studiekeuze voor het hoger onderwijs: check.

Een job: check.

Een partner: check, maar dat bieden we niet aan. Hiervoor verwijzen we graag door naar andere bureaus en apps 😉.

Wil jij jouw tiener de eigen kerntalenten helpen ontdekken?  

En wil je zo uitzoeken welke studiekeuze echt de juiste is,

welke job werkelijk kansen tot ontplooiing geeft (zonder te worden verleid door allerlei lokkertjes zoals een firmawagen en een hoog loon),

welke kleine dingen in het leven je kind energie geven en welke niet?

Prima. Dan zitten we op dezelfde golflengte.

Laat het ons dan gerust weten door naar onze contactpagina te gaan. Wij gaan met veel plezier en energie aan de slag met jouw tiener.

P.S.: Je kan nog meer profielen vind door te klikken op 7 profielen van 7 jongeren.

(*) Om privacyredenen is de naam van Nathan veranderd.