Met het schooljaar in de startblokken kijken we graag naar de nieuwe tendensen in het onderwijslandschap. Eén daarvan is het ontwikkelen van een leerstrategie op basis van het eigenleer-dna. Vooral bij de cognitief sterk functionerende jongeren (CSF) blijkt dit een afdoend effect te hebben want ondanks hun cognitieve sterktes ontbreekt het hen vaak aan een studiemethode. Het in kaart brengen van een persoonlijk leer-dna is voor hen vaak de enige houvast om te slagen in het secundair.
Dat begint al in het tweede jaar van het secundair en zet zich jaar na jaar verder. Eigenlijk is er in die periode een bijzonder proces aan de gang: de CSF heeft lang kunnen vertrouwen op het kortetermijngeheugen voor het behalen van goede resultaten of deed dat door heel kort en heel intens de leerstof te verwerken. Maar zodra de leerstofhoeveelheid toeneemt en de complexiteit ervan groter wordt, weet de jongere niet meer hoe die dat allemaal moet aanpakken. De stapel met taken en opdrachten wordt groter, de motivatie van de jongere zakt en dan loopt het voor alle betrokken partijen vast: de jongere wéét dat het niet goed gaat, maar ziet er geen beginnen meer aan, de ouders zijn uitverkocht in al hun tips en raad en de school heeft ook geen antwoord meer. In heel wat gevallen ziet de jongere zelfs een C-attest aan de horizon verschijnen. Het is een scenario waar niemand op zit te wachten, maar dat vaak rond de kerstperiode plots als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Het is als ouder pijnlijk om je kind in zo’n situatie te zien, vooral wanneer de machteloosheid aan je begint te vreten.
Het is dus van belang om op een efficiënte manier de cognitief sterke jongere opnieuw on track te krijgen. Dat kan door het leer-dna van de jongere in kaart te brengen en er een studiemethode en -strategie op maat uit te filteren.
Het doel hiervan is heel simpel: de jongere de nodige tools en het inzicht geven in hoe zij zelf functioneren en heel pragmatisch deze tools integreren in hun studiemethode zodat de tijd op school geen calvarie hoeft te zijn en ze niet uit het systeem vallen.
Om het leer-dna te ontdekken maak je best gebruik van een kerntalentenanalyse. Dit is een analyse die vooral in de bedrijfswereld wordt gebruikt bij loopbaancoaching of bij outplacement. Mensen die willen veranderen van job gebruiken deze analyse om een job te vinden die meer bij hen past en waar ze op langere termijn energie uit halen. Je kan de kerntalentenanalyse daarnaast ook heel goed gebruiken om het leer-dna in kaart te brengen en er een leermethode en -strategie op maat uit te filteren. Oida is het enige bedrijf in België dat dit doet voor CSF jongeren.
Waar een coach ook rekening mee moet houden is het steeds veranderende brein van groeiende jongeren. Het is dus van groot belang dat de jongere de tijd krijgt om op zijn of haar tempo het eigen leer-dna te verkennen en de bijhorende studiemethode en -strategie toe te passen.
De kerntalentenanalyse is ontwikkeld door Coretalents. In hun methodiek worden de 23 kerntalenten van een persoon in kaart gebracht. Iedereen heeft deze 23 kerntalenten, sterk, half of klein. De sterke kerntalenten geven de persoon energie. Hoe meer je die kan uitleven, hoe plezanter het leven is. Kleine kerntalenten zijn energievreters. Als je je te lang moet bezig houden met je kleine kerntalenten, ga je tegen je eigen systeem in. Voor sommige mensen leidt dit bijvoorbeeld onvermijdelijk naar een burn-out. Dit kan dus ook perfect voorkomen bij jongeren, en al helemaal wanneer hun leerhonger niet wordt gestild – wat geregeld voorkomt bij CSF jongeren - en een bore-out dus ook om de hoek komt loeren.
Nu blijken lessen en taken op school, en bij uitbreiding op hogeschool en universiteit, sommige kerntalenten meer aan te spreken dan ander. Voor een jongere is het dus van essentieel belang te weten of die “schoolse” kerntalenten bij hem of haar sterk, half of klein zijn. Na een kerntalentenanalyse weten we dus in welke kerntalenten het (leer)potentieel nog verder kan groeien en waar de energievreters zitten. We zien dus welke studiemethodes de jongere het best gebruikt en welke achterwege moeten blijven om de resultaten een ferme duw te geven.
Idealiter gebeurt zo’n kerntalentenanalyse zo vroeg mogelijk, al is 14 jaar de minimumleeftijd. De CSF jongere leert zo al vroeg hoe die efficiënt kan werken en verspilt daardoor geen tijd en – in het slechtste geval - geen schooljaar of talent.
Loopt zo’n begeleiding na een analyse dan telkens van een leien dakje? Nee, absoluut niet. Het is soms stevig werken en vraagt best veel inzet. Een begeleiding en samenwerking met de ouders is dan echt vanzelfsprekend, want anders geeft de jongere het binnen de kortste keren op.
Het belang van een samenwerking met ouders merkte Leticia Vandemeersche ook op als leerkracht klassieke talen. Meer dan 20 jaar lang hebben heel veel CSF jongeren haar pad gekruist. Vandaag weet ze heel goed wat werkt en wat niet. De 20 jaar in het onderwijs zorgde er ook voor dat ze de way of thinking van de leerkracht kent en die deelt ze met de cognitief sterke jongeren. Dat is bij de begeleiding van de jongere een enorm voordeel. Het zorgt namelijk voor verklaringen én voor begrip.
Vandaag zijn haar schooltas en klas vervangen door een hele reeks gepersonaliseerde leermethodes en -strategieën en een eigen kantoor. Haar rijke ervaring, expertise en kennis van de CSF jongeren maken dat ze hen nu fulltime begeleidt, van school, over een studiekeuze tot het vinden van een werkplek waar ze hun potentieel ten volle verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast ondersteunt ze ook bedrijven die deze CSF jongeren willen aanwerven.
Het leer-dna ontdekken en daaruit de studiemethode en -strategie filteren is dus niet alleen heel fijn voor de jongere, het is ook de toekomst. Het is wérken aan de toekomst. Er is geen tijd om tijd te verspillen, en dus is een efficiënte manier van analyse mét oog voor de jongere zelf cruciaal. Zo kunnen de cognitief sterke jongeren in al hun kracht en in hun (kern)talenten doorgroeien en het verschil maken in onze toekomst en onze Belgische economie.
***
Een kerntalentenanalyse bij Oida kost 465 euro en houdt het volgende in:
Boek je graag een analyse? Neem dan contact op via het contactformulier.